Auton renkaan käyttöikä

By | 19.11.2014

Milloin renkaat ovat liian vanhat liikenteeseen?

riekko auton renkaat netistä

Auton renkaat vanhenevat ja menettävät ajo-ominaisuudet

Auton renkaat suunnitellaan ja tehdään siten, että ne kestävät jopa kymmeniä tuhansia kilometrejä. Renkaat kannattaa säilyttää asianmukaisesti ja hoitaa kausisäilytys ”ammattilaisten” toimesta, jos tämä on mahdollista. Renkaita ei saa säilyttää liian kuumassa eikä kylmässä. Renkaan lopullinen käyttöikä määräytyy varastoinnin, ajotavan sekä olosuhteiden mukaan. Kaikki autoilijat ovat erilaisia, joten tarkkaa renkaan käyttöikää ei voi määritellä kilometrien mukaan. Euroopassa renkaiden maksimikäyttöikä on noin kuusi vuotta. Eli rengas tulisi uusia viimeistään kuuden vuoden päästä käyttöön otosta. Normaaliajossa renkaat kuitenkin kuluvat loppuun ennen tätä. Osa rengasvalmistajista suosittelee renkaiden vaihtoa vasta kymmenen vuoden päästä käyttöönotosta. Jos et ole varma renkaiden kunnosta, ne kannattaa tarkistuttaa rengasalan ammattilaisen toimesta. 

Suomessa noudatetaan Eurooppalaisia ikäsuosituksia

Suomessa noudatetaan eurooppalaisten järjestöjen (STRO ja ETRMA) suosituksia. Uusina myytävät renkaat voivat olla enintään viisi vuotta aiemmin valmistettuja. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että auton renkaat eivät saisi olla yli kaksi vuotta valmistamisesta. Renkaan kulutuspinnan kumiseos alkaa kovettua kun renkaalle tulee ikää. Nykyaikaisiin auton renkaisiin lisätään kumiseoksen vanhenemisen estoon tarkoitettuja kemikaaleja, jolloin renkaan ominaisuudet eivät muutu renkaan elinkaaren ensimmäisinä vuosina. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa viisi vuotta vanhat renkaat toimivat samalla tavalla kuin juuri valmistetut. Varmista renkaiden ikä ennen ostamisesta. 

Renkaat ikä, DOT merkintä renkaassa

Renkaan valmistusajankohta saadaan selville renkaan kylkimerkinnöistä, eli DOT-merkinnästä.Vuoden 1999 jälkeen valmistetuissa renkaissa on renkaan kyljessä DOT-merkintä, jonka neljä viimeistä numeroa kertovat renkaan paistoviikon ja paistovuoden. Esimerkiksi kirjain- ja numerosarja DOT 2814 kertoo, että rengas on valmistettu viikolla 28 vuonna 2014.

Share