Paremmat renkaat aina taakse?

By | 2.12.2014

Paremmat renkaat taka-akselille

Paremmat renkaat eteen vai taakse?

Jos etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin, niin ne on syytä vaihtaa siten, että autoon saahan maksimaalinen hallittavuus. Yleisesti ajatellaan että pareammat renkaat tulisi laittaa vetävälle akselille. Tämä ajattelutapa on kuitenkin kokonaisuuttaa ajatelleen väärä. Paremmat renkaat tulee aina asentaa taka-akselille riippumatta siitä, onko auto etu-, taka- vai nelivetoinen. Tämä on erittäin tärkeää varsin uusissa autoissa, koska niissä on erilaisia ajovakauden säätöjärjestelmiä, jotka pitävät auton helpommin hallittavissa. Jos renkaiden kuluminen on vähäistä, niin renkaita voi myös kierrättää: takaa vasemmalta oikealle ja sieltä eteen vasemmalle jne.. Seuraa urasyvyyttä ja varmista ettei etu – ja takarenkaiden erot eivät ole 1mm enempää. 

Paremmat renkaat takana pitävät auton tiellä paremmin vesiliirrossa

Vesiliirtoon joutuminen on aina vaarallista. Jos edessä on huonommat renkaat, niin kuski huomaa vesiliirtoon joutumisen helpommin. Renkaat menettävät pidon ja kuskilla on mahdollisuus hiljentää vauhtia. Auto menee suoraan ja törmää mahdollisesti esteeseen keula edellä. Tämä on nykyään turvallisempaa, koska auton keula joustaa tarvittessa. Jos kuluneet renkaat ovat takana, niin vesiliirtoon joutuminen saattaa tulla kuskille täysin yllättäen ja tästä saattaa seurata paha kolari. Jos huonommat renkaat ovat takana niin auto saattaa menettää pidon ja lähtee sivuluisuun tai jopa pyörimään. 

On väitetty että eturenkaat ”auraavat tietä” takarenkaille, jolloin takarenkaille jää vähemmän vettä syrjäytettäväksi eikä vesiliirron vaaraa olisi kuluneillakaan takarenkailla. Suoraan ajettaessa näin saattaa ollakin, mutta kun tullaan suoralta kaarteeseen tai joudutaan tekemään väistöliike, etu- ja takarenkaat eivät enää kuljekaan peräkkäin ja takarenkaat joutuvat ”puhtaalle ajouralle” juuri silloin kun niiden pitoa eniten tarvittaisiin! 

Tässä vielä linkki samasta asiasta: http://www.tuulilasi.fi/kysymykset/paremmat-renkaat-taakse

Share